--ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ------ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΔ ΚΑΙ ΣΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ

....www.syndesmosee.org .... ... Η ΜΟΝΗ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ...

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Κίνδυνος» …οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία;


To νέο δημοσιονομικό σύμφωνο έχει «κλειδώσει», η Ελλάδα απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος του χρέους, η ΕΚΤ «αγοράζει» χρόνο και οι Ευρωπαίοι διευρύνουν το τείχος προστασίας. Προσωρινά…παρελθόν η κρίση χρέους;
Σε αυτό και άλλα ερωτήματα απαντά ο καθηγητής Οικονομικών στα πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Οξφόρδης Κλέμενς Φυστ, που μίλησε στη Deutsche Welle:

«Εκ πρώτης όψεως διαβλέπουμε ότι η κρίση περνά σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες της κρίσης έχουν δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και βρίσκονται σε μια επώδυνη διαδικασία προσαρμογής. Θα πρέπει να μειωθεί το κόστος εργασίας προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Επίσης θα πρέπει να μειωθεί το κόστος κατοικίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι η κρίση θα επιστρέψει δυναμικά τους επόμενους μήνες».

Υπερβολική η συζήτηση για ESM


"Η διαδικασία της προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί"
Όσον αφορά την όλη συζήτηση για την αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, ο καθηγητής εκτιμά ότι αυτή έχει υπερεκτιμηθεί:

«Εάν αντιμετωπίσουν όντως ορισμένες μεγάλες χώρες δυσκολίες και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τότε η Γερμανία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βοηθήσει και να αυξήσει τη συμμετοχή της γιατί η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η χρεοκοπία μιας μεγάλης χώρας που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου δεν θεωρώ σημαντικό εάν το ταμείο θα φτάσει το 700 δις ή το ένα τρις».

Πώς σχολιάζει την αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας;

«Η γερμανική κυβέρνηση υποχωρεί λίγο κάθε τόσο, τώρα στο θέμα του ESM. ...
Σε γενικές γραμμές η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεται στη λύση των προβλημάτων στις χώρες της κρίσης. Σε αυτές πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να προσαρμοστεί το κόστος εργασίας, να μειωθεί το κόστος κατοικίας, να προχωρήσει η εξυγίανση των τραπεζών. Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα το Βερολίνο μπορεί να εμμείνει στη γραμμή αυτή. Είναι όμως επίσης σωστό ότι πρέπει να βοηθήσεις όταν κάτι πάει στραβά. Εάν, για παράδειγμα, οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία, τότε η Γερμανία θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα δάνεια. Ωστόσο είναι ορθό η γερμανική κυβέρνηση να τονίζει κάθε τόσο ότι η λύση δεν έγκειται σε όλο και μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον εάν οι χώρες της κρίσης ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Για τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία


Δεν αποκλείει αναταράξεις σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Ολάντ ο Κ. Φουστ
Ενδέχεται να βρεθεί ξαφνικά η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα κατάσταση μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία;

«Εάν κερδίσει ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και θελήσει να τροποποιήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες αναταράξεις. Στην περίπτωση αυτή θα ενταθεί η συζήτηση για την ορθότητα των επιλογών στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να κυριαρχήσουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν ή και να αποκλίνουν από το πρόγραμμα προσαρμογής. Προσωπικά όμως δεν το θεωρώ όμως πιθανό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχιση της πολιτικής εξυγίανσης στις χώρες της κρίσης μέσω της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των μεταρρυθμίσεων. Γιατί οι εναλλακτικές επιλογές δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας».

Danhong Zhang / Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw.de/dw/article/0,,15842740,00.html
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου