--ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ------ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΔ ΚΑΙ ΣΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ

....www.syndesmosee.org .... ... Η ΜΟΝΗ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ...

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρακτικά αδύνατη η ελληνική ευρω-έξοδος


Έκθεση HSBC: Τα "4" σενάρια μετά τις εκλογές - Πρακτικά αδύνατη η ελληνική ευρω-έξοδοςΕκτύπωσηE-mail
23-05-2012 11:48:24

H Eλλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ, ούτε μπορεί κανένας να την πιέσει να βγει από την ευρωζώνη. Και αν από μόνη της ήθελε να βγει από το ευρωζώνη οι άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνουν ότι μπορούν για να την αποτρέψουν γιατί κάτι τέτοιο θα ήτα
ν ο θάνατος της ευρωζώνης.
Αυτά αναφέρει σε έκθεσή του ο τραπεζικός κόλοσσός HSBC περιγράφοντας τα τέσσερα σενάρια που υάρχουν σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξιες και τονίζοντας μάλιστα ότι ακόμη και ένα θετικό αποτέλεσμα για τα αντιμνημονιακά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εξαθλίωση τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε άμεσα είτε σε μακροχρόνια βάση.

Σενάριο 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και επιβολή νέων μέτρων


Οι φόβοι των αγορών για κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώνονται και εκλέγεται πρώτο κόμμα η ΝΔ, συνεργάζεται μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζονται το μνημόνιο. Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο των αντιμνημονιακών κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες αντέχουν νέα οικονομικά μέτρα τα οποία ξεκινούν να επιβάλλονται άμεσα. Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν κια το προβλημα της ύφεσης είναι άγνωστο αν και πότε θα λυθει.

Σενάριο 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ 


Οι εκλογές "βγάζουν" κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο "παγώνει" και ξεκινά επαναδιαπραγμάτευση.Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας.
Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα στην ευρωζώνη, καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

Σενάριο 3: Απειλή Ελλάδος για έξοδο από το ευρώ 


Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα και δεν χρηματοδοτούν την οικονομία της. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους: η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη γα να χρηματοδοτήσει την οικονομία της μετά από διάστημα μερικών μηνών.

Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν μπορεί να μολύνει ανεπανόρθωτα και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η απειλή αποχώρησής της αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις -εκλαμβανόμενες ως- αδυναμίες της ένωσης. Εν τέλει προχωρούν σε νέο δανεισμό της Ελλάδας με πολύ διαφορετικούς όρους.

Σενάριο 4: Έξοδος από το ευρώ και "ντόμινο" 


Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα αποχωρεί από την ευρωζώνη, αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα και ξεκινά το οικονομικό χάος. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Πρώτη η Γερμανία "κηρύσσει τον θάνατο του ευρώ".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου