Ξεκινά τον Σεπτέμβριο η διαδικασία αξιολόγησης. Σε ζώνη πρώτης προτεραιότητας οι υπάλληλοι Οργανισμών που καταργούνται, οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη
Να... τρέξει εντός του 2012 το νέο μοντέλο εφεδρείας ζητά η τρόικα, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υπαγωγή στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40.000 έως 45.000
υπαλλήλων από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αυτό που σημειώνουν στελέχη της τρόικας σε συζητήσεις τους με υψηλόβαθμους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός ότι το 2012 δεν επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την εργασιακή εφεδρεία και φέτος, παρά την πρόβλεψη του Μνημονίου για τουλάχιστον 15.000 άτομα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η τρόικα θέτει ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να προκύψει εξοικονόμηση δαπανών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα
Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση εξετάζουν τις παραμέτρους του νέου μοντέλου και την αποδοτικότητα τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι το καθεστώς θα αφορά 40.000 με 45.000 υπαλλήλους στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργεία) αλλά και ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων στους οποίους μπαίνει «λουκέτο» θα αξιοποιηθούν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα επιλεγούν να παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει με το υφιστάμενο καθεστώς.
Γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό αναπλήρωσης που θα λαμβάνουν δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για 60% με 70% του βασικού μισθού.
Ομως με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω του ενιαίου μισθολογίου (οι συνολικές αποδοχές μειώθηκαν δραστικά λόγω της κατάργησης των επιδομάτων, αλλά οι βασικοί μισθοί είναι κατά τι υψηλότεροι), ένα ποσοστό 60% θεωρείται πιο πιθανό.
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Ολα τα σενάρια που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δοθούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Θα πρέπει να τονιστεί πως οι περικοπές, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και οι αρχικές προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών, οι οποίες παραδόθηκαν στους επικεφαλής της τρόικας, απορρίφθηκαν.
Ετσι το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο για να αποφευχθούν άμεσες απολύσεις.
Κώστας Τσαχάκης
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ Αγώνας δρόμου για τα 4 δισ. ευρώ
Στο κλείσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ έχει ρίξει όλο το βάρος του το οικονομικό επιτελείο καθώς μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να προσδιοριστούν μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, όπου, όπως όλα δείχνουν, τις περικοπές θα γλιτώσουν μόνο οι «μάχιμοι» των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και να πετύχει αναστροφή της πτωτικής πορείας των φορολογικών εσόδων ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εντός του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στην τρόικα περίγραμμα παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ περίπου εντός της διετίας 2013?2014 και απομένει να οριστικοποιηθούν μέτρα 4 δισ. ευρώ.
Και γι΄ αυτά, όπως σημειώνει παράγοντας του υπουργείου, έχει γίνει σημαντική προεργασία.
«Δεν θέλω ούτε να το φανταστώ ότι το πακέτο δεν θα έχει οριστικοποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις μέχρι την άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα», μας λέει και προσθέτει ότι επί των τελικών μέτρων οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Οσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, από τις περικοπές 12% κατά μέσον όρο θα «διασωθούν», πιθανότατα, μόνο οι μάχιμοι ένστολοι.
Κι αυτό με το σκεπτικό πως αν δεν γίνουν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα 400 εκατ. ευρώ περίπου για το 2013, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα αυξάνεται το ύψος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ κοντά στα 12 δισ. ευρώ.
Εξάλλου στην κυβέρνηση σημειώνουν πως σε μεγάλο βαθμό έχει αποτραπεί ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων για το τρέχον έτος, αλλά αυτό που πονοκεφαλιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, η οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου έφθασε τα 2,23 δισ. ευρώ.
Για να εκμηδενιστεί η μεγάλη αυτή απόκλιση θα πρέπει οι εισπράξεις του Δημοσίου μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες του χρόνου να φθάσουν συνολικά στα 33,4 δισ. ευρώ ή κοντά στα 7 δισ. ευρώ τον μήνα.
Θεωρείται ότι αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα που τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος σε επτά δόσεις, θα παρατηρηθεί αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Ομως ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός του Αυγούστου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να ζητήσουν νέα μέτρα για το 2012 στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΕΘΝΟΣ, 13/8/2012
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου